Een tijdje geleden werd ik benaderd door een man van net veertig. Ik noem hem ‘Klaas’ omdat hij liever niet met zijn werkelijk naam in deze column genoemd wil worden.
Klaas heeft een leuk gezin met jonge kinderen. Hij is zelfstandig ondernemer en heeft een aardig bedrag gespaard. So far so good.
In januari 2017 wordt Klaas benaderd via Facebook. Hij krijgt dan gratis kaarten aangeboden voor een workshop in het midden van het land. Doelstelling is de basis van het traden onder de knie te krijgen en zo vermogen op te bouwen.
Cursisten krijgen een dvd met uitleg toegestuurd zodat de deelnemers alvast een beetje kunnen oefenen op hun pc. Klaas heeft dan nog geen enkele ervaring in het traden en beleggen.
Op een dag stuurt ‘Angel’ (eveneens een gefingeerde naam) hem via Facebook een vriendschapsverzoek. Angel beweert met traden al behoorlijk te hebben verdiend. Ze heeft 20.000 dollar geïnvesteerd en die inleg zou haar na drie maanden zo’n 80.000 dollar hebben opgeleverd. Hoe ze aan zijn naam komt, weet Klaas niet.
Via Facebook Messenger volgt intensief contact. Angel vertelt dat haar man miljonair is en dat ze in Amerika woont. Ze zit in een chatgroep met mensen die ook geld hebben geïnvesteerd en die daar volgens haar veel mee verdienen. Angel geeft verder aan dat haar accountmanager een toptrader is en trading-accounts van verschillende cliënten beheert. Ze zegt met hem in contact te zijn gekomen door een gezamenlijke vriend.
Korte tijd later zoekt Klaas op verzoek van Angel contact met deze man. Hij legt Klaas dan verschillende beleggingsmogelijkheden uit.
Cliënten kunnen kiezen voor een investering van 2000, 5000, 10.000, 20.000 of 50.000 dollar of kunnen beleggen in bitcoins of aandelen. Ze moeten daarvoor een account openen zodat hij, met het door de klanten geïnvesteerde geld, kan gaan traden. De man garandeert een torenhoog rendement binnen een half tot één jaar. De keuze is aan de cliënt.
Uiteindelijk gaat Klaas voor een belegging met een looptijd van een half jaar. Er wordt een investeringsbedrag van 2000 dollar vastgesteld.
Klaas ziet dat het accountbedrag van zijn eerste investering fors aan het groeien is. Afschriften daarvan worden hem keurig toegestuurd. De accountmanager voegt Klaas bovendien aan een Facebook Messengergroep toe. Daar worden successen met elkaar gedeeld en over en weer beleggingsadviezen gegeven.
Om meer rendement te halen, besluit Klaas op korte termijn nog een bedrag van 6000 dollar te investeren en later zelfs nóg een bedrag van rond 30.000 dollar in te leggen.
Met een investering van in totaal 38.000 dollar zou in een half jaar tijd een bedrag van ongeveer 145.000 dollar worden opgebouwd, waarvan Klaas aan kosten en winst dertig procent moet afdragen, luidt het verhaal.
Klaas stelt geen vragen over die onrealistische vermogensontwikkeling. Een contract wordt niet opgemaakt. Alles gaat in goed vertrouwen. Andere mensen uit de chatgroep hebben op dezelfde wijze geïnvesteerd en informeren elkaar onderling goed, is de boodschap. Klaas heeft dan geen enkel signaal dat de zaak niet in orde zou zijn.
Maar als het geld na verloop van tijd niet meer wordt gestort, krijgt hij argwaan.
De bewuste accountmanager is vanaf dat moment volstrekt onbereikbaar. Het begint tot Klaas door te dringen dat hij vermoedelijk in de maling is genomen en dat hij al zijn geld kwijt is. Het enige bewijs dat Klaas nog heeft, zijn screenshots van gesprekken en Facebookpagina’s en namen van andere investeerders.
Wanhopig schakelt hij ons in. Het zal niet makkelijk zijn om zijn geld terug te krijgen, vertellen we hem. We duiken in de zaak en vinden uiteindelijk toch een spoor van Angel, de dame die zich via Facebook aandiende.
Ze blijkt uit New York te komen. We vertalen ons rapport in het Engels en doen onderzoek op haar adres. Angel heeft er een bedrijf. Nog een aantal andere details komt overeen met de werkelijke situatie.
Gelukkig voor ons maken dus ook internetfraudeurs af en toe een foutje.
Daarna gaan we in overleg met de FBI in New York. Deze opsporingsinstantie pakt de zaak op omdat er meer dan dertig gedupeerden in de VS zijn. We vermoeden dat Angel goedgelovigen via Facebook in de val lokt. Ongetwijfeld zijn er ook meer Nederlandse gedupeerden.
Onze cliënt is nog steeds in afwachting van het FBI-onderzoek. President Trump heeft met zijn credo ‘America First’ bepaald dat Amerikanen in zulke gevallen voorrang hebben, weet ook Klaas.
Het gaat gelukkig weer goed met hem. Klaas heeft zijn zaakjes inmiddels redelijk op orde. “De dollartekens in mijn ogen werden mij noodlottig”, zegt hij er nu zelf over.
Mijn advies? Blijf alert als je zaken wilt doen op internet met mensen die je niet persoonlijk kent. En wees vooral extra voorzichtig met het overmaken van geldbedragen!